May 21, 2022

Wat zijn pioenrozen?

 <a href=Pluukz pioenrozen “>

Wat zijn pioenrozen?

Pioenrozen zijn bloeiende planten van het geslacht Paeonia. Ze maken deel uit van de familie Paeoniaceae. Ze zijn inheems in Aziƫ, Europa en West-Noord-Amerika. Het exacte aantal soorten varieert, maar wetenschappers zijn het over het algemeen eens over ongeveer 33 soorten. Een verscheidenheid aan verschillende bloemen worden geproduceerd door verschillende soorten pioenrozen. Er zijn veel soorten, elk met een kenmerkende bloemkleur en vorm. Sommige mensen kweken pioenrozen als snijbloem, terwijl anderen ervoor kiezen om ze als sierblad of in arrangementen te gebruiken.

Pioenrozen zijn vatbaar voor verschillende schimmelziekten, waaronder Botrytisziekte, ook wel grijze schimmel genoemd. Deze ziekte komt het meest voor in de lente en de vroege zomer. De symptomen zijn onder meer plotselinge stengelverwelking, onregelmatige bruine laesies op de stengel en zwartgeblakerde jonge knoppen. Tijdens deze ziekte zal de plant depressief zijn en afsterven. Dit is een teken van achteruitgang van de plant. Als u deze symptomen opmerkt, moet u contact opnemen met een plaatselijke kwekerij voor behandeling.

Hoewel pioenrozen winterharde planten zijn, hebben ze wel veel water nodig. Afhankelijk van hun variƫteit kunnen ze een breedte van 10 inch bereiken en zijn ze in elke kleur behalve blauw verkrijgbaar. De grote, gelaagde bloemen van pioenrozen hebben een zoete geur en kunnen tot 100 jaar meegaan. Het zijn uitstekende snijbloemen. Ze kunnen 3 maanden meegaan als hun toppen in de koelkast worden bewaard. Ook kun je maandenlang genieten van de geur van pioenrozen!

Meer informatie op: Pluukz

Naar boven