September 27, 2022
Yoga met de kinderen!

Yoga met de kinderen!

Yoga is een spirituele discipline of fysieke praktijken die zijn oorsprong heeft in het oude India. Yoga is ook een van de zes belangrijkste onderdelen van de Indiase metafysica. Het is bedoeld om ons bewustzijn voor het innerlijke zelf te wekken, om harmonie tussen lichaam, geest en ziel tot stand te brengen, om zelfactualisatie te bevorderen en om de geest en het lichaam voor te bereiden op meditatie, gebed en levendigheid. Het fundamentele doel van yoga is om innerlijke balans te brengen door ons denken en voelen te verenigen.

Als ik yogalessen geef, ben ik altijd verbaasd hoeveel oudere meisjes bij me komen met klachten over hun jongere vriendjes. Dit komt vooral doordat de meeste oudere vrouwen zichzelf nu als wijzer beschouwen dan hun vriendjes. Ze hebben de neiging om het gevoel te hebben dat hun vriendjes hen niet genoeg respecteren. En omdat ze zichzelf zo waarderen, voelen ze zich bedreigd als hun vriendjes hen slecht behandelen. Zo gaat het ook met relaties.

Oudere meisjes proberen misschien in opstand te komen tegen de wereld, maar dat komt meestal doordat ze hun eigen gevoel van onafhankelijkheid meer waarderen dan het geluk van hun vriendjes. Het is dus belangrijk voor hen om hun recht op vrijheid uit te oefenen door een yogafeest te houden. Door een yogafeest te houden, kunnen ze vrij zijn om al hun frustraties en woede te uiten op het voorwerp van hun genegenheid, zonder zich zorgen te hoeven maken dat hun vriendjes gekwetst zullen worden. De veiligheid van hun vriendjes zou hun eerste prioriteit moeten zijn. Een goed geplande en uitgevoerde yogatroep geeft hen zowel veiligheid als controle over hun eigen lot.

Een groep klasmeisjes nam me op een middag mee uit lunch om te bespreken wat ze zouden willen doen om hun speciale dag te vieren. De meesten van hen wilden een groot afstudeerfeest voor zichzelf en hun vrienden organiseren. Het idee van een leuk patchwork yoga-thema was erg aantrekkelijk voor hen. Ze wilden het activiteitenboekje maar al te graag zelf ontwerpen, zodat ze hun input in het eindproduct konden steken.

We spraken over de voor- en nadelen van het gebruik van een leuk yoga-activiteitenboekje. Wat waren de voordelen? Zouden onze meisjes er net zo van genieten als wij? Zou het hen een speciaal gevoel geven als ze alle leuke dingen alleen zouden doen? En wat waren de nadelen?

Een van de dingen die ik voorstelde, was dat we de meisjes voor de grote dag bij ons thuis zouden laten afspreken om te beslissen wat ze precies wilden doen en hoe ze hun activiteiten konden plannen. Op die manier konden ze voorbereid worden met een lijst met yogahoudingen waar ze zich prettig bij voelden. Ze konden ook hun activiteitenboekjes uitdelen en de kinderen vragen wat ze het leukst vonden aan de activiteit. Op die manier wisten ze precies wat ze moesten doen om het meeste uit hun speciale dag te halen. Het zou hun ervaring veel leuker en spannender maken.

Bezoek voor meer informatie hun website op hybs.nl

Naar boven